Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението между НЕК и американските ТЕЦ-ове може да бъде отложено с месец

Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че окончателното подписване на споразумението между НЕК и двете американски централи от комплекса "Марица-изток" може да бъде отложено с месец и да влезе в сила от август. Договорката предвижда да бъде намалена цената на тока от централите, който изкупува НЕК по дългосрочни договори с ТЕЦ-овете.

С подписването на новите договори НЕК ще започне да купува по-евтин ток от ТЕЦ Ей И Ес "Гълъбово" и "Контур Глобал" "Марица-изток" З. Това ще  доведе до по-добри финансови резултати за НЕК, а оттам ще се стигне до възможността цените на тока за бита да бъдат в рамките на планираните два процента от юли. Все още се уточняват някои от детайлите по договорите, посочи министър Петкова:

Към настоящия момент сме готови с договора с Ей И ЕС.  Той в момента се намира в КЕВР, откъдето също трябва да бъде одобрен. С "Контур Глобал"  "Марица изток" З имаме още финални уточнения, за да можем договореностите, които постигнахме, да влязат в  дългосрочния договор. Така че, към настоящия момент, тъй като Ей И Ес не са получили одобрение от всичките банки-кредиторки, по всяка вероятност ще предложат, и ние ще работим  в тази посока, да се удължи срокът, в който трябва да подпишем договорите окончателно.

Едно от условията, за да влязат тези договорености в сила, е НЕК  да се издължи на двете американски централи. Необходимите близо 750 милиона лева все още не са намерени, но се работи заедно с финансовото министерство за осигуряване на тези средства, каза заместник енергийният министър Николай Николов:

Нямаме никакви основания да считаме, че няма да получим този заем, да си изпълним ангажиментите и разбира се да влязат в сила споразуменията. Вие виждате, те са заложени в проекта за ценово решение на КЕВР да могат споразуменията да влязат в сила, за да може намаленията да влязат в сила. В крайна сметка, това е за нас всеки загубен ден е загубен ден.

Според министерството забавянето няма да се отрази на планираните цени на тока от юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени