Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглените депозити от гръцките банки са се утроили от началото на седмицата, достигайки цели 2 млрд. евро

Само в рамките на последните три дни на търговия от началото на седмицата, размерът на депозитните средства, изтеглени от гръцката банкова система е достигнали около 2 млрд. евро, са съобщили трима неназовани банкови източници пред агенция Ройтерс.

Според тях дневният отлив на капитали от банките в страната се е утроил след провалените през миналия уикенд предговори между властите в Атина и техните международни кредитори.

Изтичането на 2 млрд. евро от гръцката банкова система само в рамките на първите трите работни дни на настоящата седмица представлява около 1,5% от всички корпоративни и депозити на домакинства, държани в гръцките банки, които към края на април бяха в размер на общо 133,6 млрд. евро.

Основна причина за банковата паника са провалените през миналата неделя преговори с гръцките кредитори, които засилват страховете за предстоящ "технически" фалит на страната в края на месеца и увеличават рисковете от скорошно налагане на контрол на капитала.

Преди провалените преговори, от гръцката банкова система ежедневно са изтичали около 200-300 млн. евро, посочват банкерите, цитирани от Ройтерс.

Говорител на Гръцката централна банка отказа да коментира ужасяващите данни, посочвайки само, че банката предоставя ежемесечна информация за движението на депозитите, като на 26-и юни ще публикува данните за май.

Вчера централната банка на страната обяви, че с оглед продължаващата вече доста месеци криза, от октомври 2014-а до април тази година са били изтеглени депозити за около 30 млрд. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна