Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Димитър Димитров:

Голяма част от европарите за интеграция на ромите ще отидат за образование и здравни грижи

Основната част от средствата, предназначени за интеграция на ромите, ще бъдат дадени за образование и медицински грижи. Трябва да се създадат обаче работни места в непосредствена близост до ромските общности.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ политологът Димитър Димитров по повод средствата, отделяни за интеграция на ромите. За България около 110 млн. лева от новия програмен период са предвидени за това.

Средствата, отделяни за интеграция на ромите, не са толкова много. От изключително важно значение е ефективното им използване. Няма как да бъдем с твърде високи очаквания към целите, свързани с образованието, защото образованието на едно дете зависи от неговите родители. Има малка възможност, свързана с целодневното пребиваване на децата в училище поне в началните класове. Създаването поне на среда на пребиваване в сутрешните и следобедните занимания в такива училища, дава известен шанс за активиране различен тип нагласи у децата. Най-вероятно бюджетът, за който говорим, може да бъде пренасочен и за това.

Според Димитров със създаването на Европейска прокуратура ще бъдат решени онези случаи, в които националните прокуратури взема такава позиция, с която саботират цялото съдебно производство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна