Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: Адекватната санкция за разлива край Бургас трябва да е 500 хил. лева

В река Чукурлийска изплува голямо количество мъртва риба

| обновено на 19.06.15 в 15:08
Снимка: БГНЕС
Една цистерна продължава да източва разлятото гориво в река Чукурлийска край бургаския квартал "Долно Езерово". Екип на "Лукойл Нефтохим" Бургас наблюдава зоната и измерва чистотата на въздуха. В реката е изплувало голямо количество мъртва риба. Слабо се усеща и миризма на бензин в района на аварията. 

Прокуратурата в Бургас е образувала досъдебно производство заради инцидента. На мястото вече е извършен оглед. Криминален кран, монтиран на магистрален продуктопровод, е причината за аварията, съобщиха официално от нефтената компания.

Междувременно министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че наложената на "Лукойл" глоба от 100 хиляди лева за вчерашното замърсяване е малка и според нея адекватната санкция трябва да е  500 хиляди лева. 

Екоминистърът ще предложи увеличаване на санкциите при замърсяване на околната среда от горива, нефт и други продукти. Ще бъдат издадени и специални предписания към регионалните инспекции за опазване на околната среда, които трябва да следят строго подобни разливи да не се допускат. Стана ясно още, че тръбата, откъдето е изтекъл бензинът, все още не е открита.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна