Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на Гръцката централна банка заяви, че банковата система на страната е стабилна

Банковата система на Гърция остава стабилна, подчерта днес в специално изявление управителят на Централната банка на страната Янис Стурнарас в опит да намали паниката, обхванала населението на страната и довела до все по-трескаво изтегляне на депозити от гръцките банки.

Стурнарас направи това свое изказване след среща с координатора на гръцкия екип, преговарящ в Брюксел, Евклид Цакалотос. На тази среща е бил обсъден застоя в преговорния процес, както и състоянието на гръцката банкова система, съобщава агенция Ройтерс.

Управителят на Централната банка на Гърция потвърждава стабилността на банковата система, която е напълно обезпечена от общите действия на Гръцката централна банка с Европейската централна банка, се посочва в официалното изявление на банката.

Страховете за предстоящ в края на месеца фалит на Атина, последван от налагане на контрол на капитала, доведе през настоящата седмица до масово теглене на средства от гръцките банки. Според последна информация на Ройтерс, от понеделник до вчера са били изтеглени депозитни средства за цели 3 млрд. евро, като само в сряда и в четвъртък от гръцката банкова система са изтекли ежедневно по около 1 млрд. евро.

Хаосът накара ЕЦБ да вземе решение да проведе по-късно днес извънредна телеконферентна среща, за да обсъди молба на Централната банка на Гърция за допълнително спешно повишение на тавана на програмата за осигуряване на спешна ликвидност на гръцките банки (програмата ELA). Нарастват опасенията, че в скоро време, дори още този уикенд, банковата система в страната може да изпадне в тежка неликвидност и да колабира, ако ЕЦБ не одобри повишение на тавана на програмата ELA, който понастоящем е в размер на 84,1 млрд. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна