Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Русенова: ВЕИ секторът е най-прозрачният компонент в българската енергетика

Снимка: БГНЕС

Българската фотоволтаична асоциация ще окаже пълно съдействие на инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция. ВЕИ секторът е най-прозрачният компонент в българската енергетика и големите собственици в него са чуждестранни технологични компании. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова по повод предстоящите проверки във ВЕИ сектора. Те целят откриване на нередности там, което да помогне за намаляването на цената на електроенергията.

Ние, като производители, имаме интерес, ако има закононарушители в сектора, те да бъдат показани и доказани, а не целият сектор да се петни. ВЕИ секторът сме над 3000 фирми и всеки един от човек може да отвори страницата на Агенцията за устойчиво енергийно развитие и да види цената, на която всеки продава, кога е регистриран, името на фирмата и собственика ѝ. ВЕИ секторът е най-прозрачният сектор в българската енергетика, защото цялата информация за нас е публична, коментира Русенова и допълни:

От сектора настояват проверки да се случат в цялата енергетика: Тези проверки не трябва да се съсредоточават само върху най-прозрачната част от енергетиката, върху изцяло частния ВЕИ сектор. През последните години ВЕИ секторът е популистки дамгосван от политиците, с цел пред обществото да не се покажат злоупотребите и липсата на ефективно управление на държавните енергийни дружества. Насърчаваме проверки да има и в НЕК и в АСО.

Русенова беше категорична, че най-големите собственици и инвеститори в този сектор са чуждестранни технологични компании. Според нея с прилагането на механизмите за защита на потребителя от субсидиите за зелена енергия, цената ѝ за индустрията ще бъде намалена драстично.

Цялото интервю на Таня Величкова с Меглена Русенова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна