Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извършен бе оглед на място по делото срещу стрелеца от Лясковец

| обновено на 23.06.15 в 17:50
Ваня Рибчева, майка на убития командос
Снимка: Катя Чорова

В Лясковец днес беше извършен оглед по наказателното дело срещу Петко Петков, подсъдим за умишлено убийство на Емил Шарков и опит за убийство на петима негови колеги от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Целта  на огледа беше да се измери разстоянието между къщата на съседка и апартамента на Петков, за да се установи достовереността на нейните показания, че е видяла от 30 метра как подсъдимият е застрелял Емил Шарков. "Безпредметен" нарече огледа майката на убития Ваня Рибчева, която е частен обвинител в процеса. 
Защото е без значение, дали свидетелката е гледала от 30, 50 или от сто метра. Самите й показания противоречат на показанията на всички барети, които са преки участници в операцията. Тя твърди, че е видяла сина ми как се изправя и тогава отвътре, че се стреля и той пада. Всъщност всички са били приклекнали зад щитове.  Петко Петков е физическият убиец на сина ми и той затова нещо трябва да отговаря, но отговорни са също така и хората, които заложиха сина ми и колегите му като мишени.

Рибчева каза, че има намерение да заведе дело и срещу МВР, но иска да търси персонална отговорност.

След огледа Окръжният съд във Велико Търново реши делото срещу Петков да продължи на 29 септември. Тогава ще бъде изслушана назначена днес експертиза на служебния щит, използван от загиналата барета при  полицейската акция за ареста и изземване на незаконното оръжие на Петков. През септември като свидетели ще бъдат призовани 11 ученици от Лясковец, за които Петков  твърди,че са го замеряли с камъни и  за  разрешаване на конфликта се е намесила полицията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна