Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Марков: Плащането на здравните осигуровки не е изненада за чиновниците

Снимка: БГНЕС

Държавните служители, които получават над две минимални работни заплати, или повече от 720 лева месечно, ще трябва да внасят сами здравните си осигуровки, предложи министърът на здравеопазването.

Това не е изненада за чиновниците. Те знаят за предложението и очакват да се случи, коментира в предаването "Преди всички" Андрей Марков – първи заместник-председател на Българската болнична асоциация:

Притиснати сме от много страни, просто нямаме избор. Ако искаме да продължава да функционира тази система, няма друго решение, освен да се случат всички постъпления в НОИ, а оттам в НЗОК. Вчера го заяви премиерът, заяви го и финансовият министър – положението е катастрофално, ако не предприемем мерки, всички действия в тази посока да бъдат обединени, за да можем да постигнем желания ефект.

Според Андрей Марков предприемането на подобна мярка не трябва да означава, че държавните служители ще плащат от джоба си:

Тези служители под една или друга форма ползват здравната система. Те знаят много добре, че ако не влизат пари, те няма откъде да се разходват и съответно няма да могат да получават помощ.

Той заяви, че здравната система се нуждае не толкова от реформа в администрацията, колкото в промяна на медицинските дейности.

Цялото интервю с Андрей Марков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна