Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Цочев:

Да сезираш КС за нещо, което си подкрепил в зала, означава да "плюеш" на авторитета си

Според него оздравяването на енергийния сектор не може да се случи единствено с увеличаването на цените на тока

Кирил Цочев
Снимка: БГНЕС

Да участваш в подписка за сезиране на Конституционния съд (КС) срещу решение, за което си гласувал "за" , означава "да плюеш" на авторитета си.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“  заместник-председателят на Народното събрание от АБВ Кирил Цочев във връзка с подкрепата на някои членове на партията за подписката, инициирана от БСП, до КС по повод гласувания дълг от 16 млрд. лева, който АБВ подкрепи в зала:

Решението в зала – моето и на колегите, беше правилно. Въпреки аргументите, Изпълнителният съвет на АБВ взе решение, ако парламентарната група на БСП организира събирането на необходимите 48 подписа, за да сезира КС, и, ако не може да събере необходимите подписи, поради числеността си от 39 народни представители и ги поиска от АБВ, то народните представители да допълнят до достигането на необходимия брой.

Още когато се вземаше решението на Изпълнителния съвет, аз и двама от моите колеги бяхме категорично против, защото аз съм се клел в Конституцията на Република България, че във всички свои действия ще следвам основния закон - Конституцията. Да сезирам КС означава, че аз неправилно съм гласувал и означава да "плюя“ на авторитета си.

С позицията на депутатите ПГ на АБВ за сезирането КС се цели обаче правното изчистване на случая, обясни той: Но това не означава, че те гласуват против себе си. Ако сега има ново гласуване на дълга, сигурен съм, че моите колеги отново ще го подкрепят.

БНБ трябва да затвърди своя авторитет, категоричен беше Цочев: Управителят и подуправителите на банката трябва да имат безупречна репутация. Ние излязохме със собствена кандидатура – Виктор Йоцов, който отговаря на всички най-високи изисквания в областта.

Цочев коментира, че оздравяването на енергийния сектор не може да се случи единствено с увеличаването на цените на електроенергията: Промените в тях са наложителни, те са закономерно явление, но промените трябва да бъдат съпроводени с действия за реформиране на системата.

Ние предлагаме да се премине към обществено обсъждане на стратегията за развитие на ядрената енергетика до 2030 година с визия до 2050 година. Ние предложихме да се внесе преглед на изпълнение на действащата стратегия до 2020 година, приета от Народното събрание през 2011 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна