Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът на "Ковачев архитекти" беше избран за изготвяне на устройствен план в Борисовата градина

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Няма да има ново строителство и автокъщи в Борисовата градина и ще бъде въведен специален достъп на автомобили. Пет общински съветници от всички групи в Столичния общински съвет избраха проекта на "Ковачев архитекти“ за изготвяне на общ устройствен план в Борисовата градина.

Трябва да се постигне баланс по отношение на възможностите за достъп и на условията за отдих, което сега липсва там. За нас беше важно да бъде запазена гората в центъра на София, каза председателят на журито проф. Пенчо Добрев.

Категорични сме, че в парка не следва да се допуска ново строителство. Борисовата градина е парк с приоритет върху обществения достъп и принадлежността му към културно-историческото наследство. Това заяви Лорита Радева, която е общински съветник от ГЕРБ и председател на екокомисията в Столичния общински съвет.

Притесненията, които имахме, бяха свързани с оскъдното показване на визии, които участват в конкурса за развитието на Борисовата градина. Там се показваха строежи на многоетажни сгради, нови автомобилни проходи и изменяне на вида на парка. Най-доброто развитие е доброто поддържане. Борисовата градина е в окаяно състояние. Необходимо е общината да се превърне в един добър стопанин – да оправи алеите, да изгони автомобилите от парка, да премахне автокъщите, масивните заведения и да върне обратно малките бирарии. Борисовата градина няма нужда от архитект, а от градинар.

Това заяви за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ художникът Марина Гачева: Ако действително "Ковачев архитекти“ е направил щадящ проект за градината, то той ще се хареса на повечето хора, но трябва да има публичност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна