Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Кючуков: Искаме професионални, а не политически поправки в Закона за здравното осигуряване

Снимка: www.abv-alternativa.bg

БСП обяви, че сезира Конституционния съд за текстове от Закона за здравното осигуряване, които бяха приети окончателно в парламента през юни. Възраженията им са срещу разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен и държавата да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява. Жалбата за обявяване на двата текста за противоконституционни е подписана от 61 депутати от БСП, АБВ, ДПС, БДЦ и независими. 

Д-р Георги Кючуков от парламентарната група на АБВ и член на здравната комисия единствен от партията си е подкрепил с подписа си инициативата. Той обаче уточни, че всички негови колеги от АБВ споделят неговото становище.

Не бива да правим реформа заради самата реформа, а докато има неща, които нарушават правата на гражданите, нищо не ни пречи да сме против някои детайли, в случая за два. Първото, което никой не знае, това е какво съдържат тези пакети... какво става с редките заболявания? Тази неяснота поражда съмнения в ефективността на разделянето, не можем да подкрепим, без да знаем какво е основен и допълнителен пакет. Моето предложение е да отпадне разделението на пакетите. С този Закон за здравното осигуряване се правят всички възможни стъпки да няма нередовни платци на здравни вноски. Единствено на държавата се дава възможност да не плаща вноските за хора, за които е поела ангажимент, които не са никак малко. Не може най-големият платец да не плаща сто процента вноските си! Надявам се, че колегите от Реформаторския блок, с които сме в много добри отношения, разбират моите мотиви. Искаме професионални, а не политически поправки в Закона.

Цялото интервю на Надежда Цекулова д-р Георги Кючуков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна