Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За запазване на къщата с кулата в Лозенец са събрани над 1000 подписа


Над 1000 подписа са събрани срещу разрушаването на символичната за кв  „Лозенец“ къща с кулата на бул. Джеймс Баучер, На мястото е предвидено да бъде изградена 6-етажна срада.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ изкуствоведът Кристин Разсолкова , която започна петицията. Сградата е от малкото в стила на неороматизма, който е на почит в Европа и САЩ.

Къщата е ценна, защото е част от културно-историческото наследство на София и  придава облик на един от най-старите софийски квартали. Защо се занимавам? Защото съм гражданин! Мисля, че това е най-нормалното нещо. Градът е на всички.

Според нея, къщата е само симптом на проблема на промяна на облика на старите квартали и разрушаването на културното наследство:

Няма причина нищо да застраши тази къща, ако се спазват правилата и законът за културното наследство, сподели тя.

Къщата е имала статут на паметник на архитектурата до 2008 г. припомни Расолкова. 

На 8 юни е започнало разрушаването й, за да се построи шестетажна кооперация. Според информацията, до която достига г-жа Разсолкова възложител е КЕЙ ПИ ДЖИ Пропъртис. Собствениците не са публично обявени.

След подаденият сигнал за разрушаването в Софийска община и община „Лозенец“, столичната кметица Фандъкова спира разрушаването и иска проучване на историята на къщата.  Кристин Разсолкова иска информация и от Музея за история на София. 

Така става ясно, че сградата е била обявена за единичен паметник на културата през 1985 г и това е препотвърдено в 1993 г.

С писмо на НИПК № 1755/04.11.2008 г статутът на паметник на културата е свален. Въпросът е защо? И кой е поискал това?

Кметът на Лозенец и кметът на София очакват информация от Министерството на културата. Расолкова готви и открито писмо към министъра.

Според Кристин Разсолкова разрешението за строеж е дадено в нарушение на Закона за културното наследство

Всеки софиянец, който е минавал през последните 83 години по бул. Джеймс Баучър се е спирал макар и за кратко пред № 24. Там  е въпросната къща, построена от арх. Иван Банков през 1932 г. Къщата с кулата, както я наричат хората. Тя има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена украса, характерна за неоромантизма в архитектурата. В София  паметниците в този стил се броят на пръсти и най-близкият пример е къщата на Сирак Скитник на ул. „Борова гора“, построена от арх. Георги Овчаров. Тази къща е емблематична за квартала, а и също за града.

"Нека да защитим една от многото стари софийски сгради, които ни свързват с нашата история, с времето на Сирак Скитник и Иван Милев и които са част от уважавано, обичано и поддържано културно наследство в Европа. Нека да се противопоставим на частни инвестиционни интереси и да защитим обществените. " - това е апелът, който г-га Разсолкова отправя и през програма Хоризонт към мислещите граждани.   
Цялото интервю на Ирина Недева с Кристин Разсолкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна