Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Николай Русинов иска оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвърди доживотния затвор на Николай Русинов за смъртта на Яна Кръстева. Според Русинов и защитата му, няма доказателства той да е извършителят на жестокото убийство в Борисовата градина, което преди четири години изкара на улиците десетки столичани.

Делото приключва на втората инстанция, въпреки процесуалната съпротива на Русинов, който активно се включи в защитата си в опит за убеди апелативните съдии,че през октомври миналата година Градският съд го е осъдил несправедливо. Поредицата от искания, които направи той, в опит да отложи финалните пледоарии, станаха повод  прокуратурата да го обвини в злоупотреба с права.

Адвокатът на Чеци обаче нарече нормално искането на клиента си за събирането на още доказателства и и пред тази инстанция попита защо не се търсят кои са другите лица, чийто биологичен материал беше намерен върху трупа на Яна.

Категоричността на доказателства и неустановения ДНК-материал коментира адвокатът на на родителите на младата жена Григор Вълков:

Николай Русинов е извършителят на убийството. Доказателствата категорично доказват, че той е авторът на убийството. Що се отнася до това, че има в ръката други косми, които са различни от космите на Русинов -  естествено този въпрос остава и продължава по него полицията и прокуратурата да работи. Има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Адвокат Иво Найденов изрази надежда, че САС ще се произнесе по доказателствата, а не заради нечие желание  Русинов да бъде осъден:

Може би визуално много хора не се харесват, сигурно и аз не се харесвам на някого и всеки от нас на някого. Това не го прави извършител на престъплението.

 За пореден път Найденов видя политически подтекст в процеса за смъртта на Яна:

Още в самото начало представители на изпълнителната власт, тогава в този случай министърът на вътрешните работи, на няколко пъти променя своята теза. Първо беше Николай Русинов, после беше Пламен Трифонов и после пак стана Николай Русинов. Когато започна министърът да говори, това неминуемо води до извод, че се прави опит да се влияе на съдебната власт.

Европейският съд го е казал в свое решение – не може министърът на вътрешните работи, който и да е било той, да дава оценка. Всеки все пак е невинен до доказване на противното и не трябва да ни повдигат обвинение, за да разбираме, че съществува тази презумпция.

И като похвали настоящия вътрешен министър Румяна Бъчварова, че не прави така, Найденов поиска за Русинов оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна