Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Дацов: Постът на управител на БНБ е политически, не е 100% експертен

Снимка: БГНЕС
БНБ е успяла да запази експертния си капацитет по време на управлението на Иван Искров, а при избора на нов управител има политически договорености. Така коментира в предаването "Преди всички" бившият заместник-министър на финансите  Любомир Дацов предстоящия избор на нов управител на БНБ:
БНБ, за съжаление, е урочасана. Всеки път, когато се каже, че БНБ е единствената останала институция в държавата с капацитет – нещо ѝ се случва. Много е опасно да се произнася думичката "най-стабилната", "най-добрата" институция. Факт е, че БНБ извърши изключителен преход в последните години, интегрирайки се в системата на европейските централни банки, общо взето, по много показатели, системата ни е стабилна, добра, модерна, т.е. тя е съпоставима с най-доброто в Европа в много аспекти. 

По въпроса за подкрепата от страна на ДПС за нов управител на БНБ, Дацов каза:
ДПС е парламентарна партия в България и е избрана от голяма част от гражданите на страната. Това са принципите на демокрация, независимо дали ни харесва един участник или не.

Ясно е, че има политически договорености, защото постът на гуверньора е също толкова политически, а не напълно експертен.

При условията на валутен борд, т.нар. "парична политика", която е основната функция на Централната банка, може да се каже, че е изведена от нея, а не я упражнява. Де факто Министерството на финансите прави парична политика чрез емисията на дълг и намаляването на дълга.

Основният въпрос, който трябваше да бъде зададен към кандидатите за управител на Централната банка, е отношението към Банковия съюз и стратегията им за влизане в Банковия съюз.
Сега, като бъде сменен управителят, системата ще гарантира ли, че такова нещо като с КТБ няма да се случи?

Интервюто на Силвия Великова с Любомир Дацов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна