Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов настоя за бързи реформи в сектор "Водоснабдяване и канализация"

Той потвърди и уволнението на заместник-министъра на туризма Надя Маринова

| обновено на 14.07.15 в 17:47
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова да се ускори реформата в сектора "Водоснабдяване и канализация". Това е условие за отпускане на европейското финансиране по програма "Околна среда".
 

Реформата във водния сектор предвижда окрупняване на ВиК дружествата и създаване по един оператор за всяка административна област.

Всяка партия иска да сложи шеф на ВиК, но това няма да го бъде. С реформата оценката се дава по усвоените проекти. Това, което изисква Европейската комисия във ВиК сектора, ще стане задължително и ние сме го мислили. За съжаление обаче, на нас като балканска страна преди да ни се каже ултимативно – или ще си направите по един бенефициент в общината, който да знае за коя махала, за кой град, по колко жители това трябва да се извършва, или просто няма да вземете пари, нещата не се получават, коментира Борисов.

Около 11,5 млрд. лева са необходими за водния сектор. По програма "Околна среда" страната ще получи около 2 млрд. до 2020 година:

Не може повече да продължаваме с инвестиции на парче, защото с какво се сблъскахме през последните години – в малки населени места огромни пречиствателни съоръжения, където няма капацитет да ги управляват, няма достатъчно вода, която да пречистят, и няма достатъчно население, което да си плаща сметките, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

Борисов потвърди за уволнението на заместник-министъра на туризма Надя Маринова. Мотивите за уволнението ѝ той обясни така:

Защото спи пияна в бар, това ми казаха. Какво да направя? Какъв авторитет ще има в бранша?

Репортажа на Радостина Билярска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна