Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешни медицински центрове ще бъдат създадени в 5 общини в област Монтана

Нови центрове за спешна медицинска помощ ще бъдат създадени в 5 от 11-те общини в област Монтана. Това стана известно след среща на заместник-министъра на здравеопазването доктор Ваньо Шарков с областния управител и кметове на общини.

До 2020-а година трябва да приключи реализацията на мащабен проект за модернизирането на Спешната помощ на стойност 85 милиона евро. Доктор Ваньо Шарков обясни, за какво е разговарял с кметовете на петте общини:

Там, където имаме филиали в лечебни заведения за болнична помощ като в Лом и Берковица, възможностите за тяхното разширяване, модернизиране, преоборудване или, направо до тези болници, на нови терени да построяваме филиали за спешна медицинска помощ.

Като идеята ни е те да бъдат типови за цялата страна. Там, където има необходимост, те да бъдат нови. Там, където има възможност, те да бъдат разширявани и дооборудвани, така че да разполагат с повече площ и с по-нормален режим на работа.

Новите медицински звена ще бъдат оборудвани с модерна техника. Главна цел на проекта е да няма точка в страната, до която да не може да пристигне линейка в рамките на 20 минути.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна