Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балканите през второто десетилетие на XXI век" дава визията на региона в следващите 5 години

Сборникът "Балканите през второто десетилетие на 21-ви век“, съставен от директора на Института по балканистика в БАН проф. д-р Александър Костов се опива да даде отговори за въпроса, какво ще се случи в Западните Балкани и Турция.

Подобни книги дават мост в бъдещето и възможност ние да видим какво би могло да се случи. Като че ли обаче въпросите са повече от отговорите, защото е много трудно да се дадат отговор. Това коментира журналистът от БНР Николай Кръстев:

Показва се една безнадеждност в западната ни съседка и това е елемент в контекста на това, че новата Европейска комисия не даде перспектива на страните от Западните Балкани, че ще има ново разширение на ЕС.

Някои анализатори много възторжено още в сряда се опитаха да кажат, че е дошъл краят на едноличното управление на македонския премиер Никола Груевски. Тези изказвания са твърде силни. Проблемите в Македония са големи и те тепърва ще привличат вниманието на западната дипломация.

Авторът на сборника Александър Костов каза за "Хоризонт", че от Института са насочили изследователския си интерес към периода на кризи и опити за стабилизация в Балканския регион:

Преди 2-3 години издадохме сборник, който проследява първото десетилетие на 21-ви век, и сега внимателно следим събитията през второто десетилетие. Не изчакахме да мине цялото десетилетие, защото процесите са много динамични. Опитахме се да дадем някои прогнози за развитието на региона през следващите 5 години.

Процесите, които влияят на Балканите, са европейска интеграция, която буксува заради проблемите във функционирането на самия Европейски съюз. Друг геополитически фактор, който влияе, е анексирането на Крим от Русия. Другото, което е важно за нас българите, е това, че сме част от Черноморския регион, който е граничен с други региони, които са с потенциал за конфликти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна