Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дора Янкова: Искаме на жените да не се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране

Снимка: БГНЕС
Пакетът от промени, които Ивайло Калфин внесе, тоест правителството внесе, отново са под прицела и под натиска на Реформаторския блок. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" Дора Янкова от "БСП лява България", според която в момента има договаряне дали АБВ ще подкрепи промените в Конституцията.

Моето очакване е, че от динамиката на тази седмица в политическите пазарлъци в управляващата коалиция, и не само в нея, ще стане ясно дали ще се гласува пенсионната реформа, пакета от предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване до 1-ви август, или ще остане за септември, заедно с Конституцията.

Янкова припомни, че партията е против увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Ако натискът е толкова голям и управляващата коалиция увеличи възрастта на 65 години, ние провокираме и се обърнахме към всички жени в парламента, и към мъже, и като цяло към обществото, че ние искаме на жените да не се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране.

Янкова нарече "противоречива" дискусията в НС за промените в правилата за семейни помощи, насочени срещу явлението "деца раждат деца". Тя одобри мерките за ограничаване на раждаемостта сред малолетните, но откри и недостатъци в пакета:

Да речем гурбетчиите, трябва родителят, възрастният родител, да стане настойник, за да получава средствата. Има и почтени семейства, които по принуда са отишли да работят. В Неделино почти в цялото училище родителите са в чужбина, а бабите и дядовците се грижат за децата, които ходят на училище. Аз съм убедена, че там има почтени хора, които не използват тези средства за друго. Сега ще трябва да създадем условия юридически, пак малко работа за адвокатите, за да могат възрастните родители да станат настойници.

Когато предстоят избори, винаги правителството прехвърля проблемите на кметовете, изтъкна Янкова. Въпросът за домовете и образованието на ромите, за социалния им статус, е общ проблем на всички, допълни тя и даде пример от кметската си кариера, когато е дала възможност на хората от етноса да работят, за да изплатят къщите си, и е обещала работа в общината на ромите, които завършат средно или висше образование.

Интервюто на Таня Величкова с Дора Янкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени