Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за модерна политика подаде жалба срещу НС за дискриминация

Снимка: БГНЕС

Институтът за модерна политика подаде жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу парламента заради това, че сградата на площад "Народно събрание" не осигурява достъпната среда за хората с увреждания.

Парламентът трябва да бъде огледалото на нацията и примерът за всички останали институции затова как трябва да се случва достъпността за хора с увреждания и интеграцията им.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Петър Кичашки, който изпитва невъзможност да влезе в сградата на НС и да участва в дискусия като представител на Института за модерна политика:

НС е създало Закона за интеграция на хората с увреждания. Съществува обаче голям обществен дисонанс. Как тогава да убедим една община в малък град, банка или друга публична институция, че трябва да бъде достъпна, след като парламентът не го спазва.


Институтът поставя упорито в последните 5 години този въпрос пред НС. Оттогава са се сменили трима председатели на парламента. Това сякаш изглежда маловажен въпрос пред бурните обществени процеси. Хората с увреждания стоят в домовете си и имат доста слаб глас и властимащите не припознават този глас като важен.

Според Кичашки има приспособления в парламента, които би трябвало да осигуряват достъпност на хората с увреждания, но това не се случва.

Интервюто на Борислава Борисова с Петър Кичашки можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени