Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Исмаилов: Промените в Конституцията са неизбежни - в тази посока е натискът на обществото

Снимка: БГНЕС

Измества се темата от нейната цялост в нейните детайли. Това каза за предаването “12+3“ Корман Исмаилов от Реформаторския блок по повод днешното заседание за обсъждане на промените в Конституцията, което продължава.

Нашата позиция към момента е твърда. Има процедура, която е започната, внесен законопроект, който изцяло подкрепяме. Процедурата предстои – първо, второ и дори трето четене, като в нея могат да бъдат заявени всички аргументи и да бъдат направени всякакви предложения, по които да се търси по-широк консенсус.

Според Исмаилов, председател и на НПСД, преговорите не дават резултат, защото именно партии като ДПС се опитват да влязат в дебата някак си отстрани – по извънреден начин с предложения, които те не направиха по време на заседание на комисията.

Корман Исмаилов призова народните представители да не се притесняват да подкрепят утре на първо четене широкия вариант на проекта на ГЕРБ и Реформаторския блок, внесен от Цецка Цачева и подкрепен с 131 гласа. Според него именно в дебат ще могат да бъдат обсъдени предложения за промени, както и ще се осъществи и комуникация между партиите текст по текст:

Промени в Конституцията и в съдебната система трябваше да бъдат направени преди години. Ако сега няма достатъчна воля, а тази воля ще се види на утрешното гласуване и в следващите месеци, тогава това ще се случи и след време. Но това е неизбежно, защото в тази посока е натискът на обществото, а проблемите са ясни – това е един опит да се промени моделът, за да могат да бъдат разрешени тези проблеми. Всичко останало са вече някакви игри, някакви надцаквания, които не са важни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна