Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка повиши своите прогнози за цените на петрола до края на годината

Световната банка повиши леко своите прогнози за петролните цени през 2015 година, но подчерта, че оскъдният отскок на петрола сорт "брент" в началото на годината няма да доведе до каквото и да е доближаване на енергийните цени близо до техните нива от миналата година.

Според новите прогнози цената на суровия петрол се очаква да бъде средно около 57 долара за барел до края на настоящата година над предишната прогноза на Световната банка през април за средна цена около 53 долара за барел.

Геополитическите напрежения и по-нататъшното закриване на скъпите за издръжка платформи за добив на "черно злато" биха могли да доведат и до ново повишение на прогнозите на по-късен етап, се посочва в последния доклад "Перспективи пред пазарите на суровини" на Световната база.

Възходяща ценова ревизия на прогнозите на СБ следва по-големия от очакваното 17 процентен ръст на цените на суровия петрол през второто тримесечие, въпреки че по същото време цените на други енергийни суровини, като например на природния газ и на въглищата се понижиха, заяви Световната банка. Като цяло, суровините, включително металите и селскостопанските продукти, се понижиха през трите месеца до края на юни.

Днес петролните цени опитват известна стабилизация на фона на по-слабия долар на валутните пазари, след като вчера се сринаха до нови тримесечни дъна. Сега фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември се повишават с 0,4% към 49,38 долара за барел, но след вчерашен пробив под психологическото ниво от 50 долара за първи път от 2-ри април насам и след като в началото на днешната търговия беше ударено дъно около 49,11 долара за барел. В сряда цените на петрола, търгуван на Nymex, се сринаха с цели 3,3%, бележейки спад с цели 17% само в рамките на настоящия месец.

От своя страна септемврийските фючърси на петрола сорт "брент" нарастват с едва 0,1% към 56,18 долара за барел, отскачайки доста плахо от вчерашно дъно около 55,94 нивото. Само в рамките на настоящия месец петрола сорт "брент" се срина с около 12% бележейки най-солиден месечен спад от март насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна