Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тасев: Енергетиката е в дефицит от дълги години, който с времето нараства

Снимка: БГНЕС

Енергетиката е в дефицит от дълги години и този дефицит е нарастващ. Трябваше да бъдат решени спешно няколко задачи – да се ликвидира тарифният дефицит. Това с предложения модел става. Това каза за предаването “Нещо повече“ професор Атанас Тасев, който коментира новосъздадения фонд "Енергийна сигурност":

Фондът няма отношение към цената на електроенергията. Фактически задачата на този фонд за стабилност е да ликвидира натрупания досега системен дефицит. Системата не е дофинансирана и има едно рязко противоречие между темповете на счетоводната и фактическата амортизация на активите в енергетиката и насрещния инвестиционен поток.

Професор Тасев обясни, че когато енергийната система е в дефицит, определена последователност от действия може да доведе до стабилизиране на ситуацията:

Когато една система е дефицитна, има прости правила, които се прилагат – първа стъпка е намаляване на разходите, втора стъпка е увеличение на приходите. Има трети вариант, при който се прави преразпределение на системата – този фонд преразпределя паричните потоци в системата. Фактически производителите, въвеждайки в този фонд, дават възможност една друга институция да се намесва в управлението на паричните потоци и да запушва дупки, които очевидно ще продължават да съществуват в енергетиката.

Според Тасев бизнесът няма основание за протести, защото числата, които афишира, са върху по-ниска база. Той подчерта, че политиците са довели енергетиката до това състояние, но, за радост, сега те се намесват в позитивен план:

В момента политиците променят макрорамката. Те не се месят в оперативната работа на регулатора, а по-рано те се намесваха точно в нея. Сега при това крехко равновесие, излизането на улицата е абсолютно контрапродуктивно.

Цялото интервю на Емилия Антова с професор Атанас Тасев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна