Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитите за новооткритата специалност "Национална сигурност" в ЮЗУ започнаха

Снимка: БГНЕС

Още когато тръгнахме към създаването на специалността, ние се ръководехме от потребностите не само на национално ниво, но и от потребностите на местно регионално ниво. Това каза за предаването "Преди всички" професор Стойко Стойков, бивш заместник-началник на Военната академия и преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски", където днес се провеждат изпитите по български език и литература и история. С оценките от тях желаещите да учат във висшето учебно заведение могат да влязат и в новооткритата специалност "Национална сигурност":

Интересът към новата специалност "Национална сигурност" е доста висок. Специалността се утвърждава като модерна и търсена в системата за висшето образование и намира своето място – към момента 8 ВУЗ-а извършват обучението в 18 бакалавърски програми.

Според Стойков специалността "Национална сигурност" дава възможност да бъде създаден контингент от специалисти, балансирано разпределен по региони:

Такъв контингент може да се осигури от висши училища, намиращи се в различни георграфски региони на страната. В тази връзка, обучението в Югозападния университет ще спомогне за балансирането на процесите и оптимизирането на възможностите за изграждане на ефективни регионални системи за сигурност.

Той обясни, че изучаването и разработването на регионалните аспекти на сигурността е важен компонент от националната такава, съобразена с икономическата сила на страната.

Интервюто на Силвия Великова със Стойко Стойков чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна