Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След ремонт концертният орган на Сливен отново ще свири

Концертен орган от висок клас ще бъде монтиран в зала "Сливен" през октомври. Дългоочакваното събитие ще се случи след ремонта на концертната зала, която общината реконструира след 20-годишно занемаряване.

Органът, избран за една от най-акустичните в миналото концертни зали в Югоизточна България, се ремонтира в специализирана работилница за органи в община Брашов, Румъния. Според специалистите концертният орган на Сливен, съхраняван извън залата принудително, има вероятност да стане най-добрият подобен инструмент у нас, тъй като е с много добри качества и изработка.

Подновени са дървените и металните части. Остава възстановяване на сценичната каса и електрооборудването на музикалния инструмент, към който ще се добавят два нови регистъра за обогатяване на възможностите.

Ремонтът струва 120 000 лева. Сумата се събира чрез дарения, изплатена е първата вноска от 40 000 лева, предстои изплащане на втората.

В зала "Сливен" продължава реконструкцията на фасада, покрив, изпълнение на допълнителни конструктивни решения, подмяна на водопроводна, отоплителна, електро- и вентилационна инсталации.

В момента се ремонтира зрителната зала, която ще наброява 300 места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна