Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милена Стефанова: Решението за референдума ще се отрази негативно на местния вот

Доц. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Темата с референдума претърпя скандално развитие, но президентът не е бламиран. Това заяви в предаването "Преди всички" доц. Милена Стефанова от Инициативния комитет за провеждане на референдум по изборните правила:

Поводът на президента не беше такъв, който иска да наложи правилата на изборните решения. Просто президентът и хората поискаха да чуят хората, да чуем какво казват всички български граждани, за които е важно как се развива България и дали тя наистина е демократична страна. Народното събрание, всъщност показа, че не иска да слуша хората.


Според доц. Стефанова по време на вчерашните дебати в Народното събрание е имало класически вариант на манипулация, като партиите са излезли със свои предложения за редакция на въпросите, вместо да се обединят около общо решение.

Тя смята, че вече няма нужда от провеждането на референдум:

Сега с един въпрос за електронното гласуване този референдум загуби своето значение и може би е по-добре да не харчат пари. Ако народните представители са толкова консенсусно настроени по въпроса за електронното дистанционно гласуване, могат да направят съответните поправки в Изборния кодекс и да го въведат, без да ни питат.

Доц. Милена Стефанова е на мнение, че крайният резултат за референдума ще се отрази негативно на местния вот:

Най-големият губещ ще бъде Реформаторският блок, които в рамките на 7 дни два пъти предадоха избирателите си. ГЕРБ също ще претърпи някакъв тип негативи, особено след отказа им да облекчат условията за провеждането на референдум.

Цялото интервю с доц. Милена Стефанова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна