Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагерите за деца – възможности и проблеми пред учителите и институциите

Снимка: БГНЕС

Безопасни ли са летните лагери за деца? Проверка на "Хоризонт" показа, че столичните учители са доволни от хотелите и от фирмите, организатори на почивките, както и от шофьорите на автобусите. Предварителното обсъждане с колеги учители, които от години сами организират т.нар. "бели (зимни), зелени (пролетни) и сини (летни) училища" на децата от детските градини и училищата е много важно, за да няма изненади.

За провеждането на лагерите на децата помагат и от Търговското дружество "Ученически отдих и спорт" към Министерството на образованието, каза в предаването "Хоризонт до обед" изпълнителният директор на дружеството Теодора Илиева:

В капитала на нашето дружество има 149 бази, за нещастие работещите са 45. Най-голям интерес има към морските бази, които са 26 на брой. Зимата предлагаме и планински бази, които са по-малко и нашите усилия са насочени в тази посока – да ги развием, реновираме и да ги направим приятни за ученически отдих.


Според Теодора Илиева е важно какво политическо решение ще се вземе за неработещите бази, защото те тежат финансово на дружеството:

Те не могат да бъдат продадени, защото са в забранителния списък. Затова трябва да се намери чисто политическо решение за справяне с тези неработещи бази - бъдат прехвърлени към общини или областни управи, за да продължат да изпълняват социална функция. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна