Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Войнов: С избора на новите подуправители на БНБ проблемът за фалита на КТБ ще остане в миналото

Снимка: БГНЕС

По всичко личи, че проблемът за фалита на КТБ ще бъде оставен в миналото. С избора на новите подуправители на БНБ се показа, че се поема в посоката на замазване на вината. И тримата новоизбрани подуправители са били в основата на всичко, което се е случило в КТБ. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" икономистът Юлиан Войнов:

Думите на новия управител на БНБ Димитър Радев, че ще се води някаква нова политика, олекват, защото, всъщност, той е човекът, който ще трябва да се впише в новия колектив, който смята да ръководи. Човекът, който ще трябва да прави компромиси, е самият гуверньор, а не хората, които предложи за подуправители.


От гласуването на подуправителите на БНБ стана ясно, че основните виновници за фалита на КТБ са единствено бившият гуверньор на Националната банка Иван Искров и шефът на Банковия надзор Цветан Гунев. Оказа се, че останалите нямат вина за тази сага и че Димитър Радев е впечатлен от професионализма на тези хора, през чието време беше допусната най-голямата банкова криза за последните 15 годни. По всичко личи, че проблемът за фалита на КТБ ще бъде оставен в миналото.

Войнов заяви, че по време на избора на новия управител на БНБ Радев не е оценил случилото се в КТБ и затова икономистът смята, че по този начин се тръгва в посока на укриване на случилото се:

Димитър Радев категорично заяви, че една от целите, които ще преследва, е оздравяването на управление "Банков надзор", но не каза каква е неговата оценка за това, което се случи с КТБ и поради липсата на такава оценка не е учудващо, че той предложи двама от участниците в този най-голям банков проблем в последните 15 години за негови заместници. Това категорично говори, че се тръгва в една посока замазване на вината. Всичките тези проблеми, които доведоха до фалита на КТБ ще останат в миналото. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна