Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата се сдоби с читалня на открито

БНР Новини
Снимка: БТА

Стъклени стени и вита стълба с разпилени от ръката на вълшебник букви – магичният свят на книгите се помещава в малък кръгъл павилион, извисил се в края на градинката пред Народния театър и отворил себе си за хората с щедри сърца.

София вече има своята читалня на открито – с подбрана колекция от съвременни произведения, които можем да четем в парка. Идеята се ражда в Сдружението за градски читални, а финансирането осигурява общината.

Ние се обърнахме към хората с молба да ни дарят книги, защото нямахме възможност да ги купим, – разказва Александър Шпатов, председател на сдружението, и допълва: Ако трябваше да закупим тези 1500 тома, за нас това щеше да е огромен разход.На 24 май поставихме началото и това решение започна да ни се отплаща по много неочакван начин. Защото, ако дадеш любима книга някъде, ти ставаш съпричастен с мястото. Частица от тези хора, от прочетените от тях книги, остава тук и по този начин се развива лично отношение.

Гражданите, със своята активност и малко помощ от общината, успяват да върнат към живот едно изоставено място. Така запуснатият доскоро павилион при театъра се превръща в малка библиотека с информационен център за туристите. И тъй като миниатюрната му площ от 18 кв. м може да побере едва 2000 книги, тук се допускат само утвърдени имена. Тери Пратчет, Харуки Мураками, Орхан Памук, Исабел Алиенде, Айн Ранд, Георги Марков, Милен Русков, Алек Попов... Всички книги са на български език, а буквите от нашата азбука се виждат отдалече.

Всъщност кирилицата е най-голямото ни богатство – може би най-голямата туристическа атракция, защото чужденците се сблъскват с нея още на летището, – казва Александър Шпатов. – Кирилицата е единствената допирна точка в съчетанието между туристически център и читалня, затова решихме на фасадата да има всички букви от азбуката, които не се дублират с латиницата, както и глаголицата като част от нашата история. Освен това сме направили дървени букви, с които хората ще могат да изписват имената си.

Първата от близо хилядата читателски карти получи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която на откриването дари „Моята молитва” от Христо Ботев и „Стихотворения” от Робърт Бърнс.

Йорданка Фандъкова и Александър Шпатов минути след откриването на читалнята

Това е много интересен проект и поредната културна точка в София. – каза кметицата. – Идеята за градска читалня, съчетана с информационен център в сърцето на града, се получи наистина добре. По този начин столицата се представя пред гражданите и туристите като културен център – включително с кирилицата, която е в основата на проекта.

Сред дарителите се нареди и петокласникът Айлан Караоглан.

Сега ще даря книгата „Бъдещето на Земята и човечеството, разказана от духа на планетата”. Аз винаги съм обичал да чета. Понякога вземам книги от библиотеката, но ако не намирам някоя, отивам да си я купя. В момента чета „Старогръцки легенди и митове”. На децата, които все още не са се запалили по книгите, бих казал да четат, защото това е култура и трябва да я развиват. Когато порасна, ще стана архитект и ще строя сгради и кръстовища на две нива. Още отсега ги проектирам.


Елизабет Стефанова пък беше избрала да подари любимата си книга от детството – „Ян Бибиян” от Елин Пелин.

Когато я четох като малка, се забавлявах много – сега на 25 години се чувствах по същия начин и това е нещо, което всеки трябва да преживее. Що се отнася до читалнята в парка, тя също допринася градът ни като туристическа дестинация да стане още по-приветлив за чужденците. И именно нашата азбука би трябвало да бъде истинският символ на страната ни. Аз, като млад човек, съм все по-ентусиазирана към такъв тип идеи. Наистина част от обществото ни има влечение към други неща, но все пак има надежда, защото се срещат и много любознателни млади хора, които четат.

Читалнята ще работи всеки ден от 10 до 20 ч. и ще бъде достъпна за всеки, дарил поне една книга. Имаме идея за следващата културна точка, но засега ще я запазим в тайна, заяви столичният кмет.

Снимки: БТА, БГНЕС и Сдружение на градските читални

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна