Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: В антикорупционния закон липсва превенцията

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон беше отложен за разглеждане и гласуване през есента. В свой коментар преди време Меглена Кунева прогнозира, че съпротива на закона ще окажат тези, които са имали съпротива и срещу съдебната реформа.
 

Според Калин Славов от "Прозрачност без граници" не става въпрос за съпротива срещу закона, защото той не носи нови неща:

И в момента имаме деклариране на имущество, на конфликт на интереси и забраната за заемане на позиции, след като сте били на публична длъжност. Това са познати неща. Нещо радикално не се случва. По-скоро могат да се видят политически движения на мерене на мускули и кой без кого не може.

Спорен момент в законопроекта е възможността бъдещото бюро "Антикорупция" да приема и анонимните сигнали.

Има немалко опасения, че конотацията на анонимните сигнали ни води в едни много по-различни времена – тоталитарни, времената на Светата инквизиция. Много важно е, че по отношение на анонимните сигнали е предвиден много сериозен субективизъм. Едноличният орган – директорът на бюрото, ще предвижда правилата, по които ще се работи по тези сигнали. Това остава извън полето на закона, коментира Калин Славов.

Според него в антикорупционния закон липсва превенцията:

Когато сме разговаряли с Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, често сме обсъждали, че липсва тази възможност да се получи предварителен съвет или съвет в тежка ситуация, когато органът се намира в гранична ситуация. Когато се колебае дали има конфликт на интереси, дали има конфликт на позицията, в която се намира, по отношение на несъвместимост, дали може да заеме конкретна позиция, след като напусне длъжността си. /…/ Чисто санкционният подход – дай да те изчакаме да сбъркаш, пък после ще те накажем, е важен, но по-скоро трябва да върви ръка с ръка и другото. По-важно е да не се допускат нарушения, отколкото да бъдат санкционирани. 

Калин Славов смята, че в закона липсват важни моменти като изсветляването на законодателната дейност и изсветляване на лобизма.

Цялото интервю с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени