Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Парадокс е, че внасяме работна ръка в IT сектора

Гълъб Донев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Измененията са следствие от последните поправки в Кодекса на труда, обнародвани на 17-и юли. С промените се премахва и задължението за изготвяне на график за ползване на отпуските.

Отменя се графикът за отпуските за предприятията в частната сфера. За тях това е облекчение, едно махане на административна тежест./…/ В администрацията графиците остават, каза в предаването "Преди всички" Гълъб Донев – заместник-министър на труда и социалната политика:

За излизането в отпуск трябва да има писмена следа при поискване от страна на работника, а също така и заповед от страна на работодателя за размера на отпуска и периода, за който разрешава този отпуск, подчерта Донев в отговор на коментари в пресата, че ще излизаме в отпуск без заповед.

Днес предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа и друго предложение – работодателят да уведомява задължително в началото на всяка календарна година, но не по-късно от 31-ви януари, работниците за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, включително отложения или неизползван от предходни календарни години.

Все още не е обсъждано предложението на здравното министерство за профилактичен преглед при личния лекар да се ползва почивен ден, обясни Гълъб Донев.

Той коментира и проблемите с липса на достатъчно подготвени кадри в туризма:

Основният проблем, който излиза от анализите, е заплащането на труда. Хората казват, че при тези ниски заплати не биха се съгласили да започнат работа. Работодателите смятат, че заплатите, които дават за тази квалификация, която притежават кандидатите за работа, е нормално. Онова, което се наблюдава като статистика, е, че минималните осигурителни доходи в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са под средното ниво за страната. Според мен има резерви в тази посока, така че да се срещнат пресечните точки на търсенето и предлагането.

Заместник-министърът обясни още, че всяка година държавата заделя средства по Националния план за действие по заетостта за квалификация и преквалификация по заявка на работодатели.

Те обаче не се възползват, призна Гълъб Донев:

Миналата година почти всички средства, които бяха заделени по Националния план, останаха неизползвани.

Донев подчерта, че има заявки от страна на работодатели за внос на работна ръка от трети страни:

Парадокс е, че внасяме работна ръка в IT сектора, във високите технологии, в комуникациите. Там не достигат специалисти. През последните месеци имаше заявки за IT специалисти от Мароко, Тунис, Индия. Това са страни, които имат високо развитие през последните години в тези сектори и имат подготвени специалисти.

Има и теч на български специалисти в чужбина, посочи Донев:

Има един случай на българска фирма в областта на IT технологиите, която получи възможност целият персонал да замине на работа в Съединените щати.

Гълъб Донев подчерта, че през летния сезон безработицата намалява.

Цялото интервю с Гълъб Донев, както и репортаж за проблемите с кадрите в туризма, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна