Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Елхово: Пожарът в местността Вълча поляна е сериозен и се разпространява по посока Турция

| обновено на 05.08.15 в 15:20
Снимка: Даниела Костова

Ситуацията с пожара в района на село Вълча поляна, Елховско, е изключително сложна. Той е на голям фронт и се разпространява извън селото по посока Турция. Огнената стихия се разпространява от три страни около селото. Изгоряла е една къща и няколко селскостопански постройки. Леко е пострадал собственикът на изгорялата къща. Горят смесена гора, сухи треви, ниска растителност. Евакуация засега не се налага, но е създадена организация и при необходимост хората ще бъдат настанени при техни близки. В гасенето е включен и хеликоптер на Министерството на отбраната. Непрекъснато променящата се посока на вятъра обаче силно затруднява борбата с огъня. Все още не е ясна причината за пожара, но местните жители смятат, че е от неизгасена цигара.

Пред "Хоризонт" кметът на Елхово Петър Киров заяви:

Ситуацията в Елховско е изключително сложна. Около 10 часа сутринта приключихме с пожара в село Лесово, но в 12.15 часа получихме сигнал за село Вълча поляна, където тракторист, който неправилно е боравил с машината, е запалил югоизточната част на селото. Има изгоряла къща. Човекът, живеещ в нея, е евакуиран. Имаме засегнати няколко двора и изгорели няколко помощни постройки. 

Продължава борбата с пожара, който е на изключително голям фронт и се разпространява извън селото по посока Турция. Говорим за фронт километри, не знам как ще се справим. Теренът е пресечена местност, широколистни гори са засегнати. Надявам се до края на деня да имаме някакви добри резултати.

Приоритет на всички екипи на пожарната е овладяването на пожара в селото. Взели сме всички мерки, за да не бъдат засегнати нови къщи, гасят се засегнати стопански постройки и треви. Спрели сме тока на селото и сме събрали хората в центъра на селото.

сн. Даниела КостоваГлавен комисар Николай Николов обясни по-рано, че има две засегнати къщи от пожара край махала Вълча поляна. Сведения за пострадали хора засега няма:

Пушекът, който се вижда, е доста сериозен. Пожарът в Лесово, за който говорим от два дни, е добре, но на около 10 км от местността Вълча поляна се развива по посока юг към границата с Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени