Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х. Хрисов: Присъствие на хора, свързани с ДС, няма само в ръководството на една банка у нас

Снимка: БГНЕС

Само в ръководството на една банка няма присъствие на хора, свързани с Държавна сигурност или на Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Това каза за предаването “Хоризонт за вас“ разследващият журналист Христо Христов, който коментира изказване на бившия финансов министър Симеон Дянков, че общо 72 % от собствениците и мениджърите на банки в последните 20 години са от бившата Държавна сигурност:

Това е изявление, когато той е вече извън властта, иначе безспорно тази информация е интересна и е важна да се знае от обществото.

Не стана ясно на какви доказателства се гради точно това процентно съотношение, което той спомена, но Комисията по досиетата още миналата година обяви едно много сериозно количество сътрудници на бившата комунистическа служба в ръководствата на банките.

Според Христов, банковият сектор в страната е в такова състояние още от времето на банковите фалити по време на самостоятелното управление на БСП през 1995 – 1997 година и поясни:

Това е една тенденция, на която ние изследователите откриваме много потвърждения в архивните документи, а именно, че тоталитарните комунистически служби имат много сериозно влияние върху различни процеси в българското общество, включително и в икономическите.

Христов подчерта, че е бил изненадан, когато проверките на Комисията по досиетата, който тя е започнала да извършва още миналата година, не са били мащабно отразени от медиите:

По този начин дейността и данните на Комисията по досиетата не бяха отразени и обществото не намери тези потвърждения, които сега намери в едно решение от миналата седмица, което Комисията потвърди ангажимента на банкера Атанас Тилев към Държавна сигурност.

Журналистът Христо Христов коментира и присъдата на първа инстанция на Кирчо Киров, който определи процеса към него като политически и добави:

Много е интересно, че той твърде, че е изразходвал тези средства за вербуване на сътрудници, до които само той е имал достъп. Въпросът е обаче, че прокуратурата в своето становище е посочила, че няма данни по делото изобщо за всякаква дейност.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Христо Христов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна