Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ел. Алексов: На Киров беше осигурен справедлив процес - всички негови искания бяха уважени

| обновено на 07.08.15 в 19:27

Подсъдимият по българските закони може да наруши част от десетте божи заповеди и да си позволи инсинуации и препратки.

Това заяви за предаването "Хоризонт за вас" прокурорът Елин Алексов, говорител на Военноокръжна прокуратура – София, по повод присъдата на бившия директор на Националната разузвателна служба Кирчо Киров, който беше осъден на десет години затвор за присвояването на близо пет милиона лева:

Направихме всичко необходимо по време на досъдебното производство да бъдат събрани и преценени абсолютно всички доказателства. Не сме отказали нито едно доказателствено искане от обвиняемия по време на досъдебното производство. Самият състав проведе едно много прецизно съдебно следствие, което продължи почти година и половина и в което бяха събрани много сериозен обем доказателства. 

Елин Алексов допълни, че доказателствените материали много внимателно са били преценявани дали имат отношение към предмета на делото и подчерта, че подсъдимият няколкократно се е възползвал от правото си да дава просторни обяснения по време на всяка една фаза от наказателния процес:

Генерал Киров е имал възможност за година и половина всички тези свои твърдения да намери начин чрез съдебното следствие да ги докаже.

Защото сега излиза, че той чака от медиите да докажат неговите твърдения
, коментира още Алексов, според когото на Киров е бил осигурен справедлив процес, на който всички негови искания са били уважени, което малко по-рано беше оспорено от Киров:

Накрая вече, когато очевидно нервите ни не издържаха, чух от него, че от Прокуратурата сме лоши хора.

На първия етап на процеса "Киров", въпреки тежката осъдителна присъда, прокуратурата не даде отговор на въпроса къде са 5-те милиона лева, предназначени за специални операции.

Няма изискване от нашия закон и от практиката на Върховния съд и ние не сме оперативна служба да се занимаване с издирване на това за какво са похарчени средствата. Даже Върховният съд много хубаво е написал в едно свое решение, че какво е направил със средствата подсъдимият, е известно само нему. Той е могъл, както каза Върховният съд, да ги закопае в градината си или да ги изгори.

Алексов успокои, че комисията за гражданска конфискация проверява къде са парите. Същевременно прокуратурата тепърва ще преценява дали да иска по-високо наказание на Киров от Военно-апелативния съд или да приеме тази присъда.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна