Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрос Дукас: Акциите на гръцките банки най-вероятно ще продължат да поевтиняват

Акциите на гръцките банки най-вероятно ще продължат да поевтиняват на Атинската фондова борса, прогнозира пред "Хоризонт" в предаването "Събота 150“ бившият гръцки заместник-финансов министър Петрос Дукас. Според него обаче акциите на останалите компании ще донесат печалба на собствениците си. По думите на Дукас, сега е идеалният момент за борсови сделки в Гърция, защото акциите на компаниите са подценени:

Банковият сектор ще остане много слаб, защото те трябва да направят 20 млрд. евро рекапитализация. Останалите сектори са много добри. Говоря за промишлеността, химическата индустрия, земеделието, транспорта и туризма. Това са много силни сектори и те ще останат такива през следващите няколко месеца. Просто на банките им предстоят тежки времена.

Тази прогнози Петрос Дукас направи на фона на продължаващата работата по споразумението за новия тригодишен спасителен план за Гърция до 86 милиарда евро. Атина и кредиторите се опитват да постигнат споразумение преди 20 август:

Първите няколко дни бяха направо бедствие, особено за банковия сектор, която направо се срина в сравнение с останалите сектори. Въпреки че банковият сектор ще продължи да бъде много слаб, индустриалните компании ще продължат да се представят по-добре и в средносрочен план ще подобряват позициите си. Всъщност, в момента се получава така, че едни от най-силните инвеститори и инвестиционни фондове в Европа мислят, че Гърция е може би единствената държава в Европа, където могат да се намерят евтини възможности.

Останалите държави са много високо оценени, което прави инвестициите в тях много по-скъпи. Ето защо в Гърция могат да се направят много изгодни и евтини сделки точно в този момент. Ще има известно време, в което преговорите с кредиторите ще продължат и в което ние ще започнем да решаваме проблемите си, особено във финансовите взаимоотношения с европейските кредитори и Международния валутен фонд. Веднъж обаче, когато това приключи, да се надяваме - в началото на септември, пазарът ще се представи много по-добре, защото на борсата всичко е евтино. Само Ви припомням, че през 1999 - 2000 г. пазарният индекс беше много над 5 000, дори беше достигнал почти 6 000, сега е 640 - 650. Това означава, че пазарът се е сринал с почти 90 %. Той е много обезценен в момента. Вярно е, че ние все още имаме много проблеми, но сега е много добро време за инвестиции и сделки на Атинската фондова борса.

Политическата несигурност и сериозния банков проблем оказаха изключително негативно влияние върху бизнес климата, коментира Дукас:

Това, което казвам, е, че ние сега сме почти на дъното и именно затова сега е моментът за добра сделка. Освен това политическата несигурност не може да оказва чак толкова негативно влияние вече, защото повечето от партиите са проевропейски настроени. Това донякъде важи и за ляво-настроената СИРИЗА. Въпреки че партията беше против споразумение с европейските кредитори, сега 60 % от членовете й са проевропейски настроени. Дори повече от 60 - близо 70 % от членовете. Ние имаме "Нова Демокрация", "Златна Зора" и ПАСОК. Това са десни партии, които са ориентирани към бизнеса и към Европа.

Все още е много рано за нови IPO-та. Все пак ликвидността още я няма. Банките позволяват да се правят малко на брой транзакции и банкови трансфери. При тази липса на ликвидност е много трудно да има нови листвания. Но да не забравяме, че има много добри иновативни компании, които ще донесат много печалби на собствениците си. Но за нови играчи на борсата, не мисля, че ще се случат скоро. Може би най-рано след шест месеца. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна