Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация на висш пилотаж се проведе на летището на 24-та Авиационна база-Крумово

Снимка: БГНЕС

Пилоти на самолети от леката авиация демонстрираха на летището на 24-та Авиационна база-Крумово "висш пилотаж". Машините пристигнаха на летището след участие в Третата въздушна обиколка на страната, която се проведе на щафетен принцип с над 20 машини.

Със специална церемония фондация "Български военновъздушни сили" дари на музея реплика на първия български самолет "Йорданов 1" на световноизвестния авиоконструктор Асен Йорданов.

Председателят на фондацията Спас Спасов поясни, че представянето на самолета е част от изложбата "Построено от българи" и посочи:

Самолетът е с приблизителни размери на оригинала, от който всичко е снето като различни данни, които са публикувани от близки на Асен Йорданов, а също така и от снимков материал. Конструкция от онова време ние нямаме или чертежи, но всичко е разработено от един съвременен конструктор на самолети и производител – Александър Мариносян. Под негово ръководство се изгражда и този самолет.  

В стационарен показ на територията на Авиационния музей се включиха около 20 летателни апаратa, някои от които конструирани и произведени от българи. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени