Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контраадмирал Митко Петев: Всеки ден, минута и секунда българският моряк е с родината си

армия военни ВМС празник
Снимка: БГНЕС

Българските военноморски сили честват професионалния си празник - 136 години от съдването си . Всеки ден, всяка минута и секунда българският моряк е с родината си, с тези които го чакат на брега, за да бъде всеотдаен на море. Това каза за "Хоризонт“ командващият контраадмирал Митко Петев:

Спасителната формула на военноморските сили е във вярата, че изпълняваш своя дълг. Това мобилизира хората да защитят своя флот. Във възможността за преосмисляне на своето съществуване в морален и етически план може да се намерят сили да продължиш напред. В последните години свикнахме да обръщаме внимание на негативните неща, а има и доста положителни неща, които се случиха.

Военноморските сили са единствените сили, които получиха наистина бойна техника – три фрегати и най-модерните летателни апарати. Досега България не е имала 4 основни кораба с водоизместване. Нещата не са само негативни.

Мечтата за многоцевия кораб е по-скоро близка реалност, обясни той: Налице са реални планове, финансово обезпечени, това да се случи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна