Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Сабахлъков: Годината е много сушава – много зле за реколтата в Благоевградска област

Снимка: БГНЕС

Докато миналата година беше дъждовна, тази година е много сушава, специално говоря за Благоевградска област. Тук нищо не става – няма как да се спаси ситуацията, тук са полупланински райони. Това каза за предаването "12+3" Иван Сабахлъков, местен производител на тютюн и председател на сдружение "Басми", който коментира тазгодишната суша, която съсипва реколтата в планинските райони в Благоевградска област:

Първият дъжд, ако може да се каже дъжд от половин час, беше преди седмица и растенията малко се съживиха. Като цяло е много трудна годината относно сушата – тежко е положението. Този дъжд няма да помогне, отново налегнаха жегите.

Председателят на "Басми" допълни, че тази година в района се очаква слаба реколта:

Водя си статистика – тази година от 10 април до 6 август не беше валяло дъжд в Благоевградска област. Това ще се отрази много зле на реколтата.

Според Сабахлъков спасението е в помощ от страна на държавата по някакъв начин чрез напоителни системи:

Като казвам държавата и в частност службите, имам предвид програми, с които да се вкарат в канален ред абсолютно всички тези съоръжения. Да се построят и тук европейски съоръжения. Толкова реки изтичат покрай нас, а в същото време се оплакваме от засушаване. 

До преди 25 години Пловдивското поле беше еталон за напояване, а в момента е трагично положението.
По същия начин е и тук при нас – гърците в момента са светлинни години преди нас с поливането, а са суха държава. Ние сме уж с реки и с води, а в същото време се оплакваме от засушаване, допълни той.

Сабахлъков обясни, че държавните съоръжения от миналото са били изнесени в Гърция:

Може би всички държавни служители го знаят това нещо – изнесохме ги в Гърция и гърците ги копираха, направиха си техни съоръжения и в момента цялата страна полива с едни поливни инсталации, наречени по гръцкому "карули". А тук в България – все още са мираж, особено в тези райони като нашия.

Председателят на сдружението допълни още, че гърците не смеят да купуват българска продукция, защото ги е страх от държавата им:

От Гърция навлиза стока, от Македония навлиза стока – опитайте българска стока да продадете в Гърция, да видите как реагира държавата им още на границата. Още на входа на ГКПП "Илинден" има табела, която на български език наистина пише "Забранява се вкарването на продукция" .

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна