Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гилермо Гуахардо: Куба ще изиграе основна роля в стабилизацията на карибския регион

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 54-годишно прекъсване националният флаг на Съединените щати отново се развя над американското посолство в Хавана. Тържествената церемония по откриването на дипломатическата мисия е символичен знак за затоплянето на отношенията между двете държави. Американското знаме беше донесено от вече бившите морски пехотинци, които го свалиха от пилона пред посолството през 1961г. Церемонията бе водена от Джон Кери - първият държавен секретар, който посещава кубинската столица от 70 години насам. В словото си Кери нарече момента исторически, но подчерта, че Вашингтон ще продължи да настоява за политически промени в Куба.

В интервю за предаването „Събота 150“  д-р Гилермо Гуахардо – изследовател по Латинска Америка от националния автономен университет на Мексико, коментира засиления интерес на САЩ и Русия към Куба:

САЩ вероятно са оценили промяната на ситуацията в Куба в контекста на събитията в Близкия Изток. Не бива да пропускаме и факта за кубинското влияние върху Венецуела, както и интересът на Китай, който е конкуренция на САЩ. Що се отнася до кубинският интерес, с възобновяването на диалога, струва ми се, се цели да бъде запазен сега съществуващият режим.  Влиянието на Русия в Латинска Америка е по-скоро идеологическо и много слабо от търговска и стратегическа гледна точка. Отвъд реториката и сигурността, на практика руското присъствие в Латинска Америка е много слабо.

Основните очаквания на Куба от възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ е да запази политическия си режим, независимо от организацията на икономиката си, коментира ученият и припомни конкуренцията между двете страни в Латинска Америка по време на студената война.

След опита, който получиха в Ирак и други страни, сега САЩ искат да имат партньор, който въпреки идеологическите различия да бъде стабилен. Мисля че това, което се договаря под масата, е именно стабилността в региона. Куба ще изиграе основна роля в стабилизацията на карибския регион и зоните, съседни на Мексико, южната част на САЩ и вратата към Централна Америка.

Рисковете за САЩ са по-малки, отколкото за Куба след възобновяването на дипломатическите отношения, защото икономиката на пазарен принцип би могла да подкопае с времето контрола на кубинската комунистическа партия, коментира ученият.

Според него Куба ще оттегли подкрепата си към режима във Венецуела и икономически подкрепяната от Венецуела Никарагуа


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени