Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: Хората, загубили близки, да се утешават във вярата

Хората, които са загубили близки, да се утешават във вярата. Нека да станем по-добри, да виждаме нравствения образ на Божията майка, да бъдем по-смирени, да виждаме повече себе и по-малко да осъждаме другите.

За това призова в ефира на "Хоризонт“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ден след като чествахме големия християнски празник Успение Богородично:

Подготовката за голям християнски празник е духовна и тя изисква дълбоко вникване в същността и смисъла на съответните празници. Нашият живот е много динамичен, войнстващ и разделен. Божията майка, която е закрилница на целия човешки род, към нея възнесохме молитва, по повод нейното Успение. Днес, в неделя, молим да приеме душите на всички, които не са сред нас в Царството Божие. Подготовката включва едно искрено съзнание за нашата греховност, искрено смирение, покаяние и дълбока чувственост към самите себе си.

Вярата е необходима. Тежко и горко на едно общество, което не вярва в Бога. То е напълно загубено, разделено и не може да очаква нищо добро. В момента понятието съвест се заглушава. Тя в човека е глас Божи и нравствен закон, който е дар от Бога. Ние се опитахме да определяме сами справедливостта и да ставаме сами критерии за понятието справедливост. Докато не можем да преценим мястото на човека и Бога, с нашата гордост имаме поводи за голяма скръб.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна