Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вихрен Бузов: Проектът на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма е общ и абстрактен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проект на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2025 година е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Документът оценява геостратегическата среда, вътрешната среда за сигурност, определя предизвикателствата, рисковете и заплахите за обществото от задълбочаващата се радикализация и нарасналата терористична активност и очертава основните насоки за противодействие.
 

Стратегията е разработена от междуведомствена работна група, създадена със заповед на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Проектът има план на действие до 2025 година с междинен преглед и актуализиране през 2020 година.

Този проект е прекалено общ и абстрактен. Нито се дават ясни правила за действие, нито са ясни механизмите, по които ще си взаимодействат различните институции от сферата на сигурността, образованието, културата, за да противодействат на тероризма и радикализацията. Много поправки трябва да се направят, за да стане този документ наистина работещ, но проблемът, който се отчита с него, е наистина реален. Това коментира в интервю за "Хоризонт" проф. Вихрен Бузов – специалист по кризи на сигурността и преподавател във Великотърновския университет.

Според него колкото и средства да вложи Европейският съюз, за да противодействието на тероризма, няма да може да спре бежанската вълна без реална промяна на политиките на ЕС, на великите сили, които се намесват в конфликтите региони:

Да се прекрати незабавно подкрепата за джихадистите, за т.нар "опозиция" в Сирия. Тя не се дели на добра и лоша, тя по принцип е изцяло съставена от ислямисти, които действат разрушително и които са източник на тероризъм. Те създадоха "Ислямска държава". Трябва да се възстанови държавността, която беше поразена с участието на европейските страни, в Либия, в Ирак, в Афганистан. Коренът на проблема е създаден от самите европейски страни. Западът сам произвежда опасностите, които сега го застигат.

Споразумението между Иран и Запада е една от малкото положителни стъпки за подобряването на ситуацията в района, смята проф. Бузов.

Цялото интервю с проф. Вихрен Бузов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна