Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново в Елитната група на Световната лига, без мачове в България през 2016

България отново ще играе срещу най-силните в Световната лига през 2016
Снимка: fivb.com

България ще играе в Елитната група на Световната волейболна лига за мъже през 2016 година. Новината дойде от заседанието на ръководството на Международната федерация по волейбол (FIVB), в което участваха и президентът на федерацията ни по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров и вицепрезидентът на централата Иван Тодоров.

Световната лига през новия сезон ще бъде по подобие на турнира Гран При при жените, след като през последния сезон броят на участниците в Лигата бе увеличен от 28 на 32 и форматът на турнира бе значително променен. През олимпийската 2016 ще има две дивизии с по 12 отбора и една с осем. Състезанието ще се проведе от 17 юни до 17 юли. Освен осемте тима, които играха в Първа дивизия през тази година - Франция, Сърбия, САЩ, Полша, Бразилия, Италия, Русия, Иран, сред най-добрите намериха място още България, Белгия и Аржентина.

Груповата фаза през новия сезон ще се проведе в рамките на три седмици с четиристранни турнири, а финалите ще са между 13 и 17 юли. След края на мачовете в групите, първите пет отбора от общото генерално класиране и домакинът на финалите ще играят финален турнир за определяне на шампиона.

През първата седмица българските национали ще бъдат в Русия за турнир от група "С" заедно с Русия, Сърбия и Полша. Седмица по-късно България ще бъде на турнир в Сърбия, заедно с Бразилия и Иран и ще завърши с турнир в САЩ, заедно с американците, Австралия и Русия.

Схема на Световната лига през 2016

(В жълто са домакините на отделните турнири)

Така според новия формат се оказва, че мачове от Световната лига през 2016 година в България няма да има

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна