Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Казаков: 9217 души са подали молба за убежище през 2015 година, тенденцията е в посока нарастване

Вл. Чуков: България изпитва засилен бежански натиск, но това не са големите имигрантски маси, които прекосяват Гърция, Македония, Сърбия и Унгария с крайна точка Германия

Снимка: БГНЕС

Отчита се увеличение на бежанците, които подават заявление за убежище в България. За първите 7 месеца на 2015 година 9217 души са подали молба за убежище, а тенденцията е в посока нарастване. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+4" председателят на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет Никола Казаков по повод изявлението на сръбския министър на външните работи, че ще бъдат изпращани бежанци към България и Хърватия:

През месец януари на тази година подалите заявления са 1070. През месец юли хората са 1869. Основният бежански поток от чужденци, искащи убежище, идва от сухопътната граница с Турция. Засега няма данни за чужденци, които търсят закрила, да са преминали през границата със Сърбия и Македония.

Казаков обясни, че на този етап няма индикации за прехвърляне на чужденци от Сърбия към България и Хърватия:

44% от бежанците, търсещи закрила у нас, са от Сирия, 24% са от Афганистан, 23% – от Ирак и 4% – от Пакистан. Тенденцията, че България е транзитна зона, продължава. Имигрантите искат да получат убежище у нас, но след това, голяма част от тях, се насочват към Германия, Австрия, Швеция и Франция.

Има постъпили запитвания за връщане на бежанци, които са влезли в България, но са отпътували към други страни в Западна Европа, допълни Казаков:

Към 20-и август към България са отправени 6289 запитвания. Върнати са у нас 174 души. Тази година върнатите ще бъдат повече в сравнение с миналата.

България изпитва засилен бежански натиск, но това не са големите имигрантски маси, които прекосяват Гърция, Македония, Сърбия и Унгария, за да отидат в желаната дестинация Германия. Другите две искани крайни дестинации са Швеция и Норвегия, коментира в ефира на "Хоризонт“ арабистът Владимир Чуков:

Бежанците усещат недобрата координация между европейските държави. България има засилен бежански поток, но в никакъв случай това не е онова, което виждаме в основния канал. България проявява държавност и показва ясно държавническо отношение. За всички онези, които са нелегални имигранти, държавата реагира – те са заловени, насочени към бежански лагери. В Италия и Гърция процедурата се бави. В Македония няма никаква процедура. Има държави в Европа, които игнорират бежанците, други, които си затварят очите, а България показва, че нещо се прави.

Интервютата на Лъчезар Цветков с Никола Казаков и с Владимир Чуков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна