Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Божилов: Не следва да мислим, че потоците бежанци могат да ни заобикалят

Снимка: БГНЕС

Бежанската вълна в Македония в известен смисъл не е неочаквана, защото от началото на годината в Гърция са влезли около 160 000 бежанци. Това е изключително голяма маса хора, които вървят по пътя си към крайните си дестинации – Германия, Швеция, Франция, Белгия, Холандия и т.н.
 

В тази ситуация България не трябва да се счита за изолирана и ние не следва да мислим, че потоците бежанци могат да ни заобикалят.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, който е и анализатор в Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН.

Единственият начин да се справим с бежанските вълни е да се изгради единен общ подход в рамките на ЕС, да се търси решаване на проблемите на бежанците в държавите, които са близки до конфликтите, да не се създават стимули тези хора да търсят пътища да минат в Европа.

Според експерта е малко вероятно мигрантите, които са в Македония и Сърбия, да се отклонят от пътя си на Запад, за да изберат маршрут през България и Румъния, което представлява отдалечаване от крайната им цел. Според него е по-вероятно да се засилят опитите за преминаване от Турция към България.

Всички документи на ЕС, свързани с миграцията и бежанците, са приемани в едни съвсем други условия.  Днес не говорим вече за отделни бежанци, говорим за вълни от бежанци. И този проблем ще се засилва за Европа.

Интервю на Валерия Николова с Йордан Божилов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна