Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матей Казийски: Не съм близо до завръщане в националния отбор

Радостин Стойчев, Васил Симов, Матей Казийски и Сашо Дончев обявиха създаването на нова волейболна школа
Снимка: БГНЕС

Матей Казийски не е бил близо до завръщане в националния ни отбор по волейбол, въпреки сериозните спекулации през това лято с оглед на Евро 2015, на което България и Италия са домакини. Това заяви волейболистът на пресконференция, на която бе обявено, че от есента започва прием в нова школа, в която начело са Казийски, Радостин Стойчев и сдружението "Приятели на волейбола". Ето каза Казийски, който пожела успех на бившите си съотборници в националния ни тим:





Не съм бил съвсем близо до завръщане в националния отбор. Видях се няколко пъти Пламен и както стана ясно не успяхме поради моя вина да седнем и да се видим и поговорим надълго и нашироко, за да обсъдим темата. Но в крайна сметка аз моя отговор съм му го дал. Той знае какво е решението ми и то е очевидно, тъй като не съм в списъка на националния отбор. Аз моя отговор съм му го дал лично на него, не си комуникираме през медиите. Ако искате да преекспонирате този факт, че не съм се явил на срещата и едва ли не съм се уговорил да кажа "Да!", а не съм казал, не е така. Очевидно не е достатъчен мотива, че европейското първенство е в България, за да се върна, тъй като не съм се върнал. Имам други мотиви, които ме спират. Иначе тръпката да се изигра едно европейско първенство в България ще е нещо невероятно. Честно казано никога не съм си представял, че би се случило и наистина се радвам за момчетата, които ще имат възможността да го изпитат. Пожелавам им успех и се надявам на най-доброто за тях. Честно казано не виждам промяна в управлението, нещата вървят по старому откакто бях част от националния отбор. Проблеми продължава да има, но се надявам хората, които управляват волейбола, да намерят сили да тръгнат по нова пътека, защото според мен нашия волейбол не върви на добре, каза Казийски.

Казийски и вече бившия му треньор в "Тренто" Радостин Стойчев заедно със сдружението "Приятели на волейбола" и училище "Българско школо" ще стартират детската си волейболна школа в края на месец септември. По предварителна идея проектът ще бъде за 3 години, като финансирането вече е осигурено. Все пак ще има някаква символична такса за всяко дете. През първата година школата ще се насочи към 12 и 13-годишните деца, като целта е да започне с около 80 момчета и момичета, разделени в 4-5 групи. Заниманията ще са предимно в “Българско школо”, но освен това ще има една физическа тренировка през седмицата или плуване, която ще бъде под ръководството на доцент Юлиан Карабиберов. Ще има и строго медицинско наблюдение на децата като ще има лекар и физиотерапевт. Треньорите вече са избрани като те ще бъдат и своебразни ментори. Ще има и много инициативи със семействата, родителите и много турнири, които ще бъдат максимум на два месеца.


Когато започнахме със сдружението преди 2-3 години, имаше много съмнения, че ще просъществува. То не само не съществува, но има и реална дейност и то много добра. Така стигнахме до днешния ден с тази нова идея и цел - да организираме тази школа по волейбол. Защо? Защото идеята се породи от факта, че непрекъснато има много запитвания от родители къде да дадат децата си да спортуват и да играят на този въпрос за мен беше много труден. Затова решихме с общи усилия и собствени средства да създадем една модерна школа, която напълно закономерно се насочи към “Българско школо”, защото искаме да създаваме примери за нашето общество. Виждайки, че “Българско школо” е такъв пример се обърнахме към господин Дончев и той беше така любезен веднага да ни откликне и да се включи в инициативата. Няма да обикаляме другите школи и да крадем деца. Всички, трениращи при нас, ще бъдат свободни да си тръгнат по всяко време. Ако това се случи, значи, че проектът ни е бил неуспешен. Нашата цел е да запалим децата по спорта и те да бъдат запалени по това, което правят всеки ден, каза Радостин Стойчев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна