Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство на премиера Василики Тану положи клетва

Василики Тану
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебното правителство на премиера Василики Тану, в което са включени 22-ма министри и заместници, положи клетва в Атина.

Служебният кабинет има основна задача да осигури безпрепятствено провеждането на извънредните парламентарни избори на 20-и септември. В състава на кабинета са включени експерти, както и лица, участвали в предишни правителства. Министър на външните работи е Петрос Моливиатис, дипломат, заемал същия пост в правителството на консерваторите. Финансов министър е Георгиос Хулиаракис, който участваше в гръцкия екип по преговорите с кредиторите.


Мандатът на служебният кабинет е 24 дни до деня на извънредните парламентарни избори. Лидерите на партиите вече заявиха, че независимо от резултатите ще съставят правителство и няма да се достигне до поредица от избори.


Днес бяха публикувани и социологически проучвания, които сочат като първа партия по доверие отново СИРИЗА. Радикалната левица на Алексис Ципрас получава 23% доверие, докато консервативната партия "Нова демокрация" се движи в рамките на 20% подкрепа. Очаква се тези данни да се променят чувствително до деня на изборите защото 25% от гърците още не са решили за кого да гласуват, а и кампанията на партиите едва сега започва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!