Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танев: Основната вина за бламирания законопроект е на АБВ

Няма никаква пречка текстовете, които считаме за дискусионни, да бъдат разглеждани на второ четене

Снимка: БГНЕС

Българският парламент не събра достатъчно гласове, за да подкрепи Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности – по този начин беше лепнато едно историческо петно върху 43-тото Народно събрание. Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Танев, заместник-председател на движението "България за гражданите", част от Реформаторския блок.

Видяхме коя е реформаторската част от парламента – това са партиите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Видяхме и кои са прокорупционните партии в лицето на ДПС, БСП, АБВ и част от Патриотичния фронт.

Танев подчерта, че борбата срещу корупцията няма да бъде преустановена, и поясни, че в отказаната подкрепа на закона вижда защита на лични интереси:

В лицето на АБВ ние виждаме една учудваща позиция, при положение че те участват в правителството. Имат си вицепремиер, който, когато законът е разглеждан в Министерски съвет, не е гласувал против, а същевременно парламентарната група отхвърли законопроекта.

Това, което показа Сметна палата като данни за нарушения на декларациите на лицата, които са партийни функционери от АБВ, ние можем да видим, че тяхната пария има най-много нарушения, допълни Танев.

Пак отново АБВ и аз си задавам въпроса "Кой управлява държавата? - Първанов ли управлява държавата?" . Ние ще обсъдим не само въпроса за закона за антикорупцията – въпросът е въобще за реформите, зад които Реформаторският блок е застанал и поемам ангажимент към избирателите да победим. Това не е Реформаторският блок и обещанията, които ние сме дали, подчерта още Димитър Танев.

Заместник-председателят на движението "България за гражданите" коментира и поведението на част от членовете на Патриотичния фронт, които също са подкрепили законопроекта в комисиите, а в сряда не са гласували.

Няма никаква пречка текстовете, които считаме за дискусионни, да бъдат разглеждани на второ четене – на първо четене се приема смисълът и духът на закона. Трябваше да дадем ясен знак, че българският парламент и обществото имат воля за борба срещу корупцията, обясни още Танев.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Димитър Танев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна