Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се екстрадицията на Цветан Цветанов, задържан за камиона с мъртви бежанци

| обновено на 07.09.15 в 18:37
Камионът, собственост на български гражданин, открит на австрийска магистрала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отложиха с 10 дни екстрадицията на Цветан Цветанов, който беше задържан миналата седмица заради трагедията в Австрия с камион, в който намериха телата на 71 бежанци, предаде бТВ.

Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България.

Срещу Цветанов има три обвинения, сред които умишлено причиняване на смъртта на огромен брой хора. Според законодателството страната ни може да поиска той да изтърпи наказанието си у нас.

Делото за екстрадиция ще се гледа отново след 10 дни, като дотогава се очаква допълнителната информация от австрийската прокуратура.

На 27 август телата на 71 души бяха открити в товарното помещение на камион с унгарска регистрация, изоставен на магистрала в Австрия. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Вратите на товарната част на превозното средство са били и завързани с тел, което е направило бягството на хората вътре невъзможно.

Австрия издаде шест европейски заповеди за арест във връзка със случая. Вследствие бяха арестувани шестима души – петима в Унгария и един в България. Петима от задържаните са българи, а един е афганистански гражданин. Освен на Цветанов българската Специализираната прокуратура образува наказателно производство и срещу останалите каналджиите, действали с него.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна