Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив повежда на пътешествие с изкуство в Нощта на музеите и галериите

БНР Новини
Снимка: night.bg

В полунощ луната осветява един разбуден град, по чиито феерични улици цветовете рисуват танц, а човешката реч се влива в река от музика. Бдението прогонва съня и как иначе – в Нощта на музеите и галериите в Пловдив магически маршрути водят до неочаквани места, в които изкуствата разкриват тайните си. На 11 и 12 септември Градът под тепетата ще посрещне гостите на единайсетото издание на фестивала, за да им предложи различна гледна точка за света – с помощта на български и чужди артисти и повече от сто събития, обединени в пет програми. Кои са те, разказва Виктор Янков, директор на фестивала „Нощ/Пловдив”.

Това са „Музеи и галерии”, „Култура и клуб”, която обхваща културни институции като Операта, Драматичния театър и фестивала „Сцена на кръстопът”, както и концертите в повечето заведения и клубове с целогодишна културна програма. „Град и публични пространства” пък е насочена към местата на открито, където ще видим театър, съвременен танц, опера. Имаме и програма за деца „Малката нощ”, която ще се състои в по-ранните часове. В раздела за съвременно изкуство, каквато е Кураторската ни програма, пък е съсредоточено международно участие с проекти на посолствата на Австрия и САЩ, и на Френския културен институт.

„Дълбоката война” е проект на френския художник Максим Бондю. Чрез компютърен експеримент, в който на шахматната дъска се противопоставят два изкуствени интелекта, той повдига въпроса за пробуждането на съзнанието и духа на машината. Изложба като теория на конспирацията – това пък е т. нар. „Американаезотерика”. Тя използва ритуала, суеверието, алхимията и магията, за да изследва езотеричните тенденции в съвременното изкуство. Затворена е не само между стените на галерията, но и пръсната в различни точки от градската среда.

„Американаезотерика” е традиционното американско участие в Нощта, казва Виктор Янков. Кураторът Арън Мултън от Лос Анджелис представя шест големи имена в съвременното изкуство, сред които Майк Буше, Стърминг Руби, Джейсън Меткалф. Проектът е разположен на няколко места в града, включително в бившето кино „Космос”, където ще има прожекция на голям екран. Изложбите пък се откриват в галерия „Сариев контемпоръри”. Това е едно от постиженията на тазгодишния фестивал – да дойдат големи имена и те да разпознаят Пловдив на картата на съвременното изкуство.

През деня изнася лекции за кино и култура в различни университети, а през нощта пуска музика в най-известните клубове на Тел Авив. Това е Еял Роб, политолог по образование, но с призвание на диджей, който ще изнесе лекция на тема „От Цар Соломон до сърцето на клубната култура на 21 век – еволюцията на един музикален мотив”. Той ще използва и стих от „Песен на песните”, за да покаже уникално трансформиран микс, превзел денс сцената в Израел.

Класическата музика също има място в Нощта. Пловдивската опера ще изненада публиката с „Графити опера” – арии и дуети от известни мюзикъли и опери в откритото пространство на квартал „Капана”, както и с балетния спектакъл „Пулс”, обединил танцови етюди от съвременни наши хореографи.

Националните есенни изложби са станали традиция в Стария град. С En passant par la vieille ville (Минавайки през Стария град) кураторът Галина Лардева иска да онагледи начина, по който обикновено се вглеждаме в обектите край нас. За целта си служи с шахматен термин и посланията на девет художници.

Участие в различни работилници, литературни четения, изложби, изстрелване с тренировъчен катапулт на височина от 50 м. и още много изненади е предвидила за децата „Малката нощ”. Виктор Янков допълва.

За мен е важно, че поддържаме детска програма в Нощта и че успяваме да ангажираме вниманието на децата към културата по доста интелигентен, атрактивен и комуникативен начин. Това е един от най-важните аспекти на фестивала, затова препоръчвам на семействата да разгледат програмата и да изберат къде да заведат децата си – например на джаз и рок в Стария град или на урок по иврит в читалище „Шалом Алейхем”.

За първи път в Нощта ще има туристически гидове, които да превеждат гостите през фестивалния лабиринт. Пътешествието им може да започне от Малката базилика – там за първи път мултимедийно ще бъдат показани великолепните мозайки на повече от 1600 г. от Голямата епископска базилика, които в момента се реставрират.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени