Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български оркестър възкресява творчеството на Парашкев Хаджиев

Снимка: личен архив

Един от най-младите български оркестри носи името на големия ни композитор Парашкев Хаджиев. Музикантът с най-обемно творчество и опери превърнали се в класика – с този товар на гърба си оркестърът стои на прага на втория си концертен сезон.

Оркестър със същото наименование успява да просъществува едва няколко години след демократичните промени. Идеята формацията да бъде възстановена се ражда по повод на стотния юбилей на композитора през 2012 г. Така с нелеката задача се заемат диригентът Светослав Лазаров – доведен син и единствен наследник на композитора, и Стефан Дянков, в момента административен мениджър. И новото начало става факт – през м.г. оркестър „Парашкев Хаджиев” се представя пред родната ни публика.

Идеята за възстановяването на оркестъра е да бъде продължено името на този велик композитор
, казва Светослав Лазаров.– Иначе ние сме поливалентни и можем да изпълняваме музика от различни жанрове и епохи – ренесансова, защото имаме формация с оригинални инструменти, барокова, симфонична, мюзикъл, рок опери, тъй като разполагаме с биг бенд и с електронна рок група.

Оркестърът се състои от около 65 музиканти и може да бъде преобразуван в камерна формация или симфониета. В него участват изпълнители от различни оркестри в страната. Светослав Лазаров откроява две изяви на младата формация от миналия концертен сезон.

Ние все още сме съвсем млади, сега прохождаме. Благодарни сме на Господ, че имахме възможност да започнем концертна дейност. Ще отлича един много интересен концерт с българския цигулар Павел Минев – той има световна кариера, учил е и живее в Русия. Другият открояващ се концерт е майсторският клас на Валентин Пейчинов – известен български бас, който живее в Ню Йорк и има голяма компания за обучение на млади таланти. За нас беше голяма чест, че ни избра за гала концерта на майсторския си клас. Той е ученик на Парашкев Хаджиев и личен негов приятел.

Може би с опера на Парашкев Хаджиев ще бъде открит новият концертен сезон на едноименния оркестър? Засега диригентът предпочита да го запази в тайна.

В момента имаме много предложения и идеи и може би съвсем скоро ще представим цял оперен или оперетен спектакъл, – продължава Светослав Лазаров. Предпочитам обаче да запазя името му в тайна, докато нещата станат сигурни и да изненадаме публиката. Не е изключено това да бъде опера от Парашкев Хаджиев. Обмисляме евентуално да направим триптиха „Парадокси” по разкази на ОХенри - три едноактни опери с имената „Развод”, „Крадецът” и „Подаръците”.

Основната част от репертоара на оркестъра ще бъдат произведенията на Парашкев Хаджиев. И това не е случайно. Музиката му – мелодична, но и твърде модерна за времето си, не бива да отиде в забвение, смята доведеният син на композитора, който се прекланя пред таланта на духовния си баща и е признателен за възпитанието, получено в артистичната среда на неговия дом.

Това наистина беше дом със силен артистичен дух и присъствие, които все още се усещат, – спомня си Светослав Лазаров. В него непрекъснато се свиреше и се пееше. Когато напишеше нещо ново, Парашкев Хаджиев веднага го изсвирваше на мен и на майка ми. Много големи имена в музикалната култура, художници и изобщо хора на изкуството са идвали у нас на гости. Много арт вечери, както се казва сега, е имало вкъщи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени