Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент на САЩ се е опитал да спре полетите на руски самолети през България

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавният департамент на САЩ се е опитал по своя инициатива да попречи на прелитането на руски транспортни самолети за Сирия през въздушното пространство на България и Гърция, съобщи ТАСС, като се позова на агенция "Блумбърг".

Когато разбрал за тези опити, американският президент Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително междуведомствено съгласуване. Подобно съгласуване вече е започнало. Според неофициална информация засега между чиновниците няма съгласие - едни са готови за противопоставяне с Русия по въпроса за Сирия, а други се обявяват за сътрудничество с Москва в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие.

Във всеки случай обаче, Белият дом и американското разузнаване вече са стигнали до извода, че Русия е готова да започне бойни полети срещу "Ислямска държава" от нова авиобаза в Сирия, но засега не са решили как да реагират на това, пише "Блумбърг".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени